AGRA

Agra

De naam Agra zegt mensen niet zoveel echter zijn belangrijkste bezienswaardigheid, de Taj Mahal, is India’s meest beroemde bouwwerk. Agra zelf is een drukke industriestad welke weinig interessant is voor toeristen. Gelukkig heeft Agra buiten de het wereldwonder Taj Madhal nog enkele andere bezienswaardigheden zoals het Agra Fort en Akbar’s mausoleum. Agra is een stad in de Indiase staat Uttar Pradesh. De stad is gelegen in het gelijknamige district Agra, aan de rivier de Yamuna. De ‘Taj’ is gebouwd in opdracht van keizer Shah Jahan, uit liefde voor zijn vrouw. De bouw van dit sprookjesachtige liefdesmonument startte in 1631 en werd in 1653 voltooid. Er werkten 20.000 mensen mee aan de bouw. De Taj Mahal is volledig opgetrokken uit marmer en versierd met halfedelstenen, die in prachtige patronen in het marmer zijn ingelegd. Het gebouw is zowel van dichtbij als ver weg een wonder om te zien. Naast de Taj Mahal ligt het Agra Fort, een massief rode zandsteen fort dat meer weg heeft van een paleis dan een fort. Ook kunt u Sikandra bezoeken, waar de graftombe van Akbar zich bevindt. Het levendige oude centrum van Agra is ook zeker de moeite waard, bijvoorbeeld per fiets- of autoriksja. In de omgeving van Agra, ligt de verlaten stad Fatehpur Sikri, de voormalige hoofdstad van de Mogulvorst Akbar en bijzonder indrukwekkend. Het mausoleum van Akbar is een mausoleum in Sikranda, een voorstad van Agra (India). De graftombe werd tussen 1605 en 1614 gebouwd als laatste rustplaats voor Akbar (1542-1605), de padishah ('koning der koningen') van het Mogolrijk, in opdracht van zijn zoon en opvolger Jahangir (1569-1627). Akbar koos zelf de locatie voor zijn graf uit. In de Akbarnama, de door Abul Fazl geschreven beschrijving van zijn leven, staat vermeld dat de keizer werd begraven in een tuin genaamd Behishtabad ('oord van het paradijs') in Sikranda. Jahangir bemoeide zich nadrukkelijk met de bouw van Akbars mausoleum. In 1608 liet hij het fundament opnieuw leggen, omdat hij ontevreden was over de keuzes van zijn architecten. Uiteindelijk werd de bouw tussen 1612 en 1614 afgerond. Net als het grafmonument van Akbars vader, Humayuns tombe in Delhi, ligt het mausoleum van Akbar in het midden van een vierkante ommuurde tuin, aangelegd volgens het Perzische chahar bagh-patroon. Vier rechte waterlopen verdelen de tuin in symmetrisch gelijke perken. Deze waterlopen symboliseren de rivieren, die volgens de Bijbel en de Koran ontsprongen uit het aards paradijs. Ook het afwisselend gebruik van rood zandsteen en wit marmer komt overeen met Humayuns tombe.

TREKPLEISTERS

Trekpleisters

De stad Agra is het thuis van het bekendste gebouw van India, de Taj Mahal. De “Taj” is, uit liefde voor zijn vrouw Mumtaz, gebouwd in opdracht van keizer Shah Jahan. Zij overleed, na 17 jaar huwelijk bij de geboorte van hun 15e kind. De bouw van dit sprookjesachtige liefdesmonument startte in 1631 en werd in 1653 voltooid. In totaal werkten 20.000 mensen aan het gebouw, dat volledig is opgetrokken uit marmer en versierd met halfedelstenen, die in prachtige patronen in het marmer zijn ingelegd. Het gebouw is dus zowel van dichtbij als van een afstand een absoluut wonder om te zien. De ‘Taj’ is gebouwd in opdracht van keizer Shah Jahan, uit liefde voor zijn vrouw. De bouw van dit sprookjesachtige liefdesmonument startte in 1631 en werd in 1653 voltooid. Er werkten 20.000 mensen mee aan de bouw. De Taj Mahal is volledig opgetrokken uit marmer en versierd met halfedelstenen, die in prachtige patronen in het marmer zijn ingelegd. Het gebouw is zowel van dichtbij als ver weg een wonder om te zien. Een opmerkelijk verhaal is dat er plannen waren om een tweede Taj Mahal te bouwen. Als contrast met dit witte sprookje had Shah Jahan namelijk een zwarte marmeren Taj Mahal willen laten bouwen om daar zijn eigen graftombe te plaatsen. Hij werd echter door zijn zoon afgezet voordat dit verwezenlijkt kon worden. Nu ligt hij samen met zijn vrouw begraven in de graftombes in de kelder van de witte Taj Mahal. Een andere bezienswaardigheid is het Agra-fort dat in 1565 gebouwd werd onder keizer Akbar. Het was bedoeld als militair bouwwerk, maar in de tijd van de kleinzoon van Shah Jahan kwam de nadruk te liggen op een keizerlijk paleis. Het fort heeft 20 meter hoge, massieve muren, die omringd worden door een 10 meter brede gracht van 2,5 kilometer lengte.

taj mahal taj mahal taj mahal tempel tempel tempel

CULTUUR

Cultuur

De Indiase cultuur is een mengeling van verscheidene golven van immigraties die voornamelijk het noorden van het land beïnvloed hebben.India is een van de grootste en meestbevolkte landen ter wereld en een uiteenlopende samenleving vol tegenstellingen. Het Indische subcontinent strekt zich uit over verschillende klimaatzones, er zijn tal van culturen en volksgroepen, het kastenstelsel speelt een grote rol, er zijn grote verschillen tussen arm en rijk, tussen ouderwets en modern en tussen de stedelijke agglomeraties en het platteland. Al deze tegenstellingen hebben ook een grote invloed op de Indiase kleding. Het land kent ook vele traditionele kostuums, zoals de sari, salwar kameez, dhoti, de kurta en de Ghagra Choli. India kent vele festivals. De meeste hiervan komen uit het hindoeïsme, zoals het Holi-Phagwa, Diwali, Vijayadasami, Sankranthi en Pongal Indiase dorpsmuzikantenDe twee belangrijkste klassieke muziektradities zijn de Carnatische muziek uit Zuid-India en de Hindoestaanse muziek uit Noord-India. De Hindoestaanse muziek heeft veel mosliminvloeden ondergaan. Beide muzieksystemen zijn gebaseerd op Vedische principes. Een aantal muziekinstrumenten uit India, zoals de sitar en de tabla, zijn wereldwijd bekend. Niet-traditionele muziek, waaronder vooral de muziek uit de Bollywoodfilms is echter het populairst. Er bestaan veel traditionele dansvormen in India, onder andere de Bharata Natyam, Odissi, Kuchipudi, Kathak en Kathakali. De meeste dansen vertellen een verhaal. Bhangra komt uit Punjab.De literatuur in India wordt zowel geschreven als oraal overgebracht. De Hindoeliteratuur vormt een groot gedeelte van de Indiase cultuur. Behalve de Veda's, Upanishads, Bhagavad gita en de Srimad bhagavatam, die een heilige vorm van kennis vertegenwoordigen, zijn belangrijke werken onder andere de epossen: Ramayana en de Mahabharatha. De Vaastu Shastra behandelt de architectuur en stadsplanning. De Artha Shastra is belangrijk in de politieke studies. Ook de boeddhistische Pali-canon is samengesteld in India.

wandellen in agra wandellen in agra honkbal

SHOPPING

Shopping

Sadar Bazaar is een van de meest populaire bestemmingen voor de toerist. Het ligt zeer dicht bij het ​​treinstation Agra Cantt en is ook heel dicht bij zowel Taj Mahal en Agra Elk jaar miljoenen komen toeristen uit verschillende delen van India en toeristen uit verre buitenland komen naar Agra voor een vakantie en Sadar Bazaar is de plek om te komen winkelen. Sadar Bazaar , Agra ligt ten westen van Khari Baoli . De markt is gunstig gelegen vrij dicht bij het ​​treinstation Agra Cantt . Sadar Bazaar is een zeer bekende markt in de stad Agra . De markt is een speciale bestemming voor verschillende ambachtelijke producten evenals de beroemde Agra schoenen en andere lederwaren . Agra is de beste plek om leren en marmer goederen te kopen . De markt opent rond 11:00 in de ochtend en sluit om ongeveer 11.00 uur in de nacht. De belangrijkste activiteit is in de avond als de straten zijn gevuld met de lokale bevolking en buitenlanders gelijk , op zoek naar een koopje . De markt heeft een wekelijkse korting op dinsdag !

Sadar Bazaar

ETEN

Eten

In elk dorp in India is wel een klein eettentje waar ze wat lekkers hebben. De eettentjes voor Indiërs zijn heel goedkoop. Soms kun je er al voor een halve euro eten. Niet iedereen zal van deze plekjes gecharmeerd zijn. In hygiënisch opzicht lijken ze niet best. Dat valt in de praktijk meestal wel mee, maar voor veel westerlingen is de oude troep waarmee deze eettentjes zijn gemeubileerd niet stimulerend voor de eetlust. In de toeristenhotels zal regelmatig Indiaas eten worden voorgeschoteld dat meer is toegesneden op westerse tongriemen. Het beste eten wordt bereid in de keukens van lokale families. Laat je de mogelijkheid dan ook niet ontgaan, wanneer je wordt uitgenodigd de maaltijd bij bewoners thuis te gebruiken. Vis- en zeegerechten worden overal langs de kust zeer smakelijk bereid. De belangrijkste voorwaarde voor een goede visschotel is verse vis en die is zeker aan de kust altijd voorradig. De uitzondering daarop zijn kreeft en garnalen. Soms worden ingevroren exemplaren gebruikt, waarvan de smaak aanzienlijk minder is dan van hun verse soortgenoten. Voorkom het eten van ontdooid zeebanket door nadrukkelijk te informeren naar de versheid van de beestjes en ze zo nodig te aanschouwen in de keuken. Verse kreeft is levende kreeft. Vegetariërs hebben het eenvoudig in India. Thali's worden in veel restaurants geserveerd. Daarnaast hebben de Chinezen tal van heerlijke schotels waar alleen groenten (en eventueel eieren) zijn verwerkt. Van oorsprong waren zowel de boeddhisten als de hindoes vegetariër. Alleen vis behoorde al langer tot het menu. Nog altijd is een groot deel van de bevolking strikt vegetarisch. De hoeveelheid vlees die wel in gerechten wordt verwerkt, is miniem vergeleken met datgene wat de Europeanen gewend zijn.

etenr